Odkąd pamiętam uwielbiałam oglądać programy kulinarne. Obecnie panująca moda na gotowanie, sprzyja pojawianiu się nowych programów kulinarnych. Gotowanie dobrze się też sprzedaję, w reklamach królują kucharze. Cała Polska chce pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, zarówno w internecie (blogi) jak i w telewizji. Ale to dobrze, dla osób mniej uzdolnionych jak ja, to idealna okazja do nauczenia się czegoś nowego i czerpania nowych inspiracji.
Aktualnie moim ulubionym kanałem w telewizji jest "food network", a serce podbiła przeurocza Giada De Laurentiis (czy tylko mi przypomina N. Portman) i jej program "Kuchnia włoska na co dzień". Tutaj możecie zobaczyć jej stronę internetową i mnóstwo przepisów, od samego patrzenia robię się głodna.
Inny program, który ostano oglądam na tym kanale to "Kulinarne podróże z Guyem Fierim". Prowadzący odwiedza dla nas, knajpy z długoletnią tradycją, które cieszą się dużym uznaniem wśród mieszkańców.Niekwestionowaną gwiazda kulinarnego show, o której muszę wspomnieć, mimo że ostatnio nie mam okazji oglądać jej programów jest Nigella Lawson.
Blogi kulinarne, a właściwie jeden blog, który odwiedzam kiedy poszukuję pomysłu i jeszcze nigdy się nie zawiodłam jest Kwestia Smaku. Jak dla mnie internetowe kompendium przepisów.
Ostatnią pozycją jaką chciałabym wam przedstawić jest aplikacja na telefon jakiej używam, w momencie kiedy nie mam dostępu do internetu. Przepisy.pl prosta w obsłudze i bogata w treść aplikacja, chyba do tej pory nie znalazłam lepszej.
Zapomniałabym o najważniejszym. Desery! Jednak tym razem będą to małe dzieła sztuki, a nie klasyczne słodkości. Na kanale TLC polecam program "Słodki Biznes". A tutaj możecie zobaczyć jakie cuda można wyczarować z muffinek. Katie's Cupcake jednocześnie wzbudza moja zazdrość i pobudza wyobraźnie, dlatego obok możecie zobaczyć co udało mi się upichcić. Do dzieła, muffinki to najprostszy deser, który smakuję niebiańsko, a przy okazji cieszy oko.
Natomiast mój dzisiejszy obiad był inspirowany przepisem Giada De Laurentiis, przepis znajdziecie tu. Nie jest to wierna kopia.Moja pierś z kurczaka panierowana była w sezamie, która stanowi idealną odmianą dla tradycyjnej panierki. Smacznego :)